04 Eylül 2013

Dungeon Delvers

Sizlere daha önce Folklore adlı tek sayfalık şirin oyundan bahsetmiştim. Bu hafif kurallı sistemler insanların beğenisini kazanmış olmalı ki yavaş yavaş yenileri gelmeye başladı. Dungeon Delvers da yine tek sayfalık, review'ları başarılı ve Pay What You Want sistemiyle satıldığından isterseniz bedavaya alabileceğiniz, RPG ufkunuzu genişletecek bir OSR oyunu. Arkalı önlü bir A4'e basılabilen oyun sadece 1d6 kullanıyor. Böylece cebinizde taşıyabileceğiniz kurallara bir de her yerde bulabileceğiniz bir zar da eklenince oyunu istediğiniz zaman istediğiniz yerde oynama imkanınız oluyor. Oyunda 4 class, 3 race, 6 monster, üçer level wizard ve cleric büyüleri ve combat gibi ihtiyacınız olan diğer kurallar mevcut. Açıkcası hikayeye önem verdiğiniz sürece pek bir şeylerin eksikliğini hissedeceğinizi sanmıyorum. Ayrıca oyunun web sitesindenVillage of Troubles ve Realm of the Rat King adlı iki macerayı da ücretsiz indirebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Bu tarz oyunları bayadır görüyorum da son dönemde özellikle istediğini öde sistemiyle beraber moda olmaya başladılar. Yalnız adamın kendi yazısında bahsettiği oyunda adamın yaptığı oyunda biraz eksik. Mesela Intelligence ve Charisma skorlarının rol yapma dışında bir etkisi yok oyuna, Strength de muhtemelen sadece tırmanma taşıma gibi şeylerin kontrolü için atılacak. Bunun sonuçları kötü bir GM'in ellerinde 1 Int sahibi Wizardlar, 1 Str sahibi Fighterlar olabilir. Temel olarak kurallarda buna karşı çıkan bir şey yok.

    Bir büyük sıkıntı da karakter çeşitliliğine o kadar izin vermiyor. Elbette 1 sayfalık bir oyun, ne kadar verebilir ama statlardaki değişikliklerin dövüşlere bir etkisi yok. Şanslı gününde olan bir Wizard bir Fighter kadar iyi bir dövüş çıkarabiliyor.

    Son olarak rolling without a die tablosu biraz bozuk. Kötü kalpli bir oyun yöneticisi her seferinde 1 seçerek oyuncularının ortalama altı skorlara sahip olmasına sebep olabilir. Yani o kadar rastlantısal değil aslında.

    Böyle inisiyatifleri desteklemek hatta Türkçe alternatiflerini oluşturmak gerekli olduğuna da inanıyorum.

    YanıtlaSil