15 Ağustos 2012

Stars Without Number

“İnsanı en mutlu eden şey, ihtiyaçları ile varlıkları arasında bir denge bulunmasıdır. Bütün sorun, bu dengenin nasıl sağlanacağı. İnsan bunu belki varlıklarını yükseltip ihtiyaçlarının düzeyine çıkararak yapabilir. Ama bu budalalık olur. Bunu yapmak, arada bir sürü doğa dışı şeyler yapmayı gerektirir. Pazarlık etmek gibi, çalışmak gibi, çabalamak gibi. Öyleyse? Öyleyse akıllı bir adam dengeyi, ihtiyaçlarını azaltarak, yani onları varlıklarının düzeyine indirerek sağlar. Bunu yapmanın da en iyi yolu, bedava olan şeylerin değerini bilmektir. Dağların, kahkahanın, şiirin, bir dostun verdiği şarabın…”
Trevanian | Şibumi

RPG Delisi olarak biz de bedava oyunlardan özellikle keyif alıyoruz (ve Şibumi'yi hala okumadıysanız size en yakın kitapçıya koşmanızı salık veriyoruz). Ama HackMaster'ın sözde bedava versiyonu olarak çıkan fakat içinde karakter yaratma kuralları olmayan ve bu yüzden bir işinize yaramayacak, sırf para tuzağı demo kitaplardan bahsetmiyorum. Bahsettiğim, herşeyiyle tam bir oyun olan, oynamak için zardan ve arkadaşlarınızdan başka birşeye ihtiyacınızın olmadığı ücretsiz kitaplar. Bunların bir kısmından bu blog'da daha önce birkaç kere bahsettim ve bu sefer listeye harika bir bilimkurgu oyununu ekliyorum: Stars Without Number.

Bir OSR oyunu olan SWN, 2010 yılında "En iyi ücretsiz oyun" kategorisinde Bağımsız RPG Ödülünü alarak dikkatleri üzerine çekti ve kendisine hızla bir fan kitlesi yarattı. 3200 yılında geçen oyunda, insanlığın sıçrama kapıları sayesinde evrene yayılan muhteşem imparatorluğu, bu kapıların 600 yıl önce aniden çalışmamaya başlamasıyla birlikte dağılmış, her yıldız sistemi kendi içine kapanmıştır. Arada geçen sürede her sistem ve her gezegende olaylar ve sosyal evrim farklı bir şekilde süregelmiştir. Şimdi yıldızlar arasında yolculuk yavaş yavaş tekrar mümkün olmaya başladığına göre artık evreni tekrar keşfetmenin zamanı gelmiştir. Hem belki bu sayede, yüzlerce yıl önce yaşananların sebebini anlamak da mümkün olabilir. Konusundan da anlaşılacağı üzere, oyun tam bir sandbox ve olasılıklar sonsuz. GM olarak aklınıza gelen her türlü teknoloji seviyesinde ve toplumsal yapıda bir gezegen yaratıp, PC'lerin yolunu oraya düşürebilirsiniz. Bunu yaparken de 210 sayfalık kitabın en zevkli kısımları olan, GM'ler için sandbox oyun yaratmaya yarayan tabloları kullanabilirsiniz. Bu tabloların her biri ayrı bir ilham kaynağı ve GM için gerçekten büyük kolaylık.

Oyunun eğer isterseniz fazladan AI, robotlar, Mech'ler ve toplum detayları yaratma tabloları içeren bir de Core Edition'ı var ama şahsen almaya gerek duymadım. Ücretsiz olan kitap herşeyi fazlasıyla kapsıyor. Fakat geçtiğimiz haftalarda çıkan Other Dust isimli SWN eklentisi kitap gerçekten çok hoşuma gitti. Yine sandbox tarzı, SWN ile uyumlu ama bu sefer post-apocalyptic bir setting'i olan Other Dust çıkar çıkmaz, DriveThruRPG sitesinde en çok satan kitap oldu.

Sonuç olarak Stars Without Number, şimdiye kadar okuduğum ve incelediğim RPG'ler içinde GM'lere en geniş oyun alanı bırakan kitap. Yapabileceklerinizin sınırsız olduğu kitabı, ücretsiz olduğu için mutlaka indirmenizi ve oyun grubunuzla bir şans vermenizi diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder