09 Mayıs 2012

Delta Green

Bir oyun düşünün, tüm review sitelerinde bir numara olsun, tüm önemli ödülleri toplasın ve baskısı artık bulunmayan kitabı ebay'de yüzlerce dolara alıcı bulsun. Pagan Publishing tarafından yayımlanan ve bir Call of Cthulhu eklentisi olan Delta Green işte böyle efsane bir oyun.

Delta Green'in adı ilk olarak 1993 yılında, Pagan Publishing tarafından çıkarılan The Unspeakable Oath adlı Call of Cthulhu fanzininde yer aldı. Konunun potansiyeli gözlerden kaçmadı ve dört yıl sonra, 1997 başında Delta Green kitabı çıktı. Bunu birkaç roman izledi ve ana kitabın baskısı kısa sürede tükendi. Bu sırada oyun çoktan kült mertebesine erişmişti bile.1999 yılında 2000'lerin kaynak kitabı Delta Green: Countdown yayımlandı. 2007 yılına kadar birkaç roman dışında sessiz kalan Pagan Publishing, sonunda Arc Dream Publishing ile birlikte, D20 sistemini de kapsayan ve bu sefer hardcover olan Delta Green kitabını tekrar bastı. İki yayınevinin ortaklığının günümüze kadar devam ettiğini de buraya not düşelim. Yine aynı yıl, Delta Green: Eyes Only ve nihayet 2010'da Delta Green: Targets of Opportunity oyunun geniş hayran kitlesinin beğenisine sunuldu. Ve bu kitapların istisnasız hepsi fan'lar tarafından sevgiyle kucaklandı.

Uzun lafın kısası, oyunun biri tekrar basım olmak üzere toplam beş tane kitabı var:
Delta Green (1997)
Delta Green: Countdown (1999)
Delta Green (2007) (D20 stat'ları eklenmiş, hardcover tekrar basım)
Delta Green: Eyes Only (2007)
Delta Green: Targets of Opportunity (2010)

Kütüphanemden güzel bir manzara.

Dennis Detwiller, Adam Scott Glancy ve John Tynes bu muhteşem oyunun arkasındaki üç isim. Sadece Delta Green'in değil, ardından gelen tüm kitapların başarısının sırrı, sanıyorum bu üçlünün hepsinde birlikte çalışması oldu. Özellikle Delta Green ve Delta Green: Countdown, rpg.net ve rpggeek gibi ciddi sitelerde tüm zamanların en iyi iki RPG kitabı olarak ilk iki sırada bulunuyor. 

Okumayanlar için sürprizleri bozmamak adına, detayları oyun yöneticilerine bırakarak kısaca özetlemek gerekirse; Delta Green ABD'de faaliyet gösteren ve kökleri 1920'lere uzanan gizli bir örgüt. Üyeleri çoğunlukla başta FBI olmak üzere emniyet güçlerinden seçiliyor ve açığa çıkmamak için ilginç bir hücre yapılanması mevcut. Örgütün amacı ülkeyi ve insanları tehlikeli paranormal varlık ve olaylardan korumak. Burada sanırım oyunun neden bir Call of Cthulhu eklentisi olduğunu anlamışsınızdır. Oyunda bazıları Delta Green'e düşman diğer resmi ve gizli örgütler de mevcut ve kitap çoğunlukla bu örgütleri, tarihlerini ve önemli kişileri anlatıyor. Bu kişilerin stat'ları ve birkaç silah tablosu haricinde kitaplarda neredeyse hiç kural bulunmuyor. Tarihteki olaylar kurgu örgütlerin tarihçeleri ile birbirine çok güzel yedirildiğinden, kitapları okurken sanki dünyanın gizlenmiş tarihini okuyormuş gibi hissediyorsunuz.

Oyunla ilgili bir iyi bir de kötü haberim var. Kötü haber, yukarıdaki çoğu kitabı bulmak gayet zor. Nispeten yeni kitapları Amazon'dan alma şansınız olabilir ancak eskiler için ebay'de pusuya yatıp, ciddi bir bütçe ayırmanız gerekiyor. İyi haber ise Delta Green yeniden, bu sefer tek başına bir oyun olarak tekrar basılacak. Şu anda orjinal ekip oyunun üzerinde çalışıyor ancak piyasaya çıkış tarihi henüz belli değil. Ama beklemeye değeceğinin garantisini şimdiden verebilirim çünkü bu ekibin yaptığı her iş tek kelimeyle mükemmel oldu. Son olarak, kendi adıma şunu da eklemek istiyorum; Yıllardır elimden onlarca oyun geçti ama içlerinde okumaktan en keyif aldığım ve elimden bırakamadığım kesinlikle Delta Green oldu. Özellikle X-Files hayranlığınız varsa, bir şekilde Delta Green'i bulup okumanızı tavsiye ederim.

Blog'un şimdiye kadarki en uzun yazısını, Delta Green romanlarının listesini vererek bitiriyorum. İlk üç kitabı bulmak yine pek kolay değil ama son üç tanesini e-book olarak satın alabilirsiniz:

Alien Intelligence (1998) Kısa hikayeler
Dark Theatres (1999) Kısa hikayeler
The Rules of Engagement (2000) Roman - John Tynes
Denied to the Enemy (2003) Roman - Dennis Detwiller
Through a Glass, Darkly (2011) Roman - Dennis Detwiller
Strange Authorities (2012) Roman - Dennis Detwiller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder