11 Mayıs 2012

Günümüzde RPG yayımcılığı

Bu blogu takip ediyorsanız, Kickstarter ve DriveThruRPG adlarının yazılarda ne kadar çok geçtiğini farketmişsinizdir. Bunun sebebi, artık günümüzde bu iki platformun RPG ile tamamen içiçe olması.

Kickstarter, tam anlamıyla bir "sermaye toplama" sitesi. Hayata geçirmek istediğiniz bir projeniz varsa ve fikrinize güveniyorsanız Kickstarter'a başvuruyorsunuz, başvurunuz kabul edilirse orada bir sayfanız oluyor ve insanlar ortaya çıkaracağınız şeyin verecekleri paraya değeceğini düşünürlerse projenize destek oluyorlar. Belirlediğiniz limiti tutturursanız paranızı alıp Kickstarter'a ufak bir yüzde veriyorsunuz, işinizi yapıyorsunuz ve ürünü destekçilerinize dağıtıyorsunuz. Çok basit şekilde sistem böyle çalışıyor. Destek için oyunculara güvenen ve basılı veya pdf halinde bir RPG kitabı çıkarmak isteyen kişi veya yayınevinin aklına ilk gelen yer de artık Kickstarter olmuş durumda.

Geek Industrial Complex sitesinin 2011-2012 yılları arasında Kickstarter ve indiegogo gibi sermaye sitelerinde oluşturulan 150 RPG projesini incelediği bir araştırma geçtiğimiz günlerde 3 bölüm halinde yayımlandı. (Bölüm 1 - Bölüm 2 - Bölüm 3) Ham verilerin de incelenebildiği araştırma gerçekten çok detaylı ve görünen o ki teorik olarak bakıldığında çok güzel çalışan bu sistem detaylı incelendiğinde, maalesef bir kişi veya yayınevinin sadece Kickstarter'daki RPG projeleriyle hayatını idame ettirmesi pek mümkün görünmüyor. Ancak bu durum, hepsi gerekli parayı toplayamasa da yeni projelerin Kickstarter'da yer almasını engellemiyor. Hatta artık RPG projelerinin sayısı öyle artmış durumda ki bunları haber yapan siteler bile ortaya çıktı. Son zamanlarda takip etmeye başladığım RPGKickstarters da bunlardan birisi. Sonuç olarak Kickstarter artık RPG sektörünün bir parçası haline geldi ve bu yüzden oradaki ilginç projeleri burada paylaşmaya devam edeceğim.
90'ların sonunda birisi bana White Wolf'un artık kitap basmayı bırakacağını söylese herhalde güler geçerdim. Günümüzde Wizards of the Coast gibi büyük firmaların haricinde çoğu yayınevi oyun kitaplarının baskı maliyetlerini karşılayamaz duruma geldi. DriveThruRPG sitesi de işte bu tür firmalara ve amatörlere yazdıkları kitapları pdf halinde satma imkanı veriyor. Sitede bir kısmı ücretsiz, onbinlerce kitap mevcut. Firmalar ve amatörler baskıya para harcamadan ürünlerini satmanın, oyuncular da gayet hesaplı fiyatlarla istedikleri oyunları almanın keyfini yaşıyorlar. Bazı pdf'leri basılı halde isterseniz, site ücreti karşılığında bunu da sağlıyor. White Wolf bile artık tüm kitaplarını burada satıyor. DriveThruRPG'nin aynı zamanda okuduğunuz bu blog'a sponsor olduğunu da eklemek istiyorum. Çoğu oyunu satın alabileceğiniz tek platform burası olduğu için, DriveThruRPG linkleri de bu blog'un bir parçası olmak zorunda.

Küçük RPG yayınevleri ve amatörler bu iki site sayesinde projelerini hayata geçirip oyuncularla buluşturabiliyorlar. Şimdilik her iki sistem de işliyor ve bizler de bu sayede hem oyun çeşitliliğinin keyfini çıkarıyor hem de RPG yayımcılığının evrimini izlemeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder