16 Temmuz 2012

Sanal Masaüstü

Bundan uzun yıllar önce, oyun grubumuzu biraraya getirmekte herhangi bir sorun yoktu. Her cuma akşamı toplanır, sabahın ilk ışıklarına kadar oyun oynardık. Ertesi hafta tekrar toplanabilir miyiz sorusu aklımızda hiç olmazdı, sadece hangi oyunu oynayacağız ve kim oynatacak diye düşünürdük. Sonra yıllar geçti, kimimiz uzak şehirlere ve ülkelere gitti, geride kalanlar evlendi ve çoluk çocuğa karıştı derken, tekrar biraraya gelmek neredeyse hayal oldu. Şimdi bırakın aynı grubun tamamını toplamayı, aynı şehirdeki arkadaşlarla ayda bir görüşebilmek bile bizim için sevindirici oluyor.

Bu sorunu yaşayan elbette sadece bizler değiliz. Dünya üzerinde bir çok oyuncu aynı dertten muzdarip olduğu için, artık en azından sanal alemde buluşup oyun oynamaya çalışıyor. Sanal oyunun merkezinde şu aralar Google+ Hangout var. Google'ın insanlar video chat yapabilsin diye sunduğu bu hizmetin, hiç hesapta yokken çok uygun bir RPG ortamı olduğu farkedildi ve James Maliszewski gibi Old School'un öncüleri bile oyun gruplarını artık hangout ile biraraya getirmeye başladı. Bu yeni ortamın farkına varan yazılım şirketleri de ardı ardına yeni araçlar geliştiriyor. Örneğin Bones, hangout ile oyun oynarken kullanabileceğiniz bir zar yazılımı. Tabletop Forge ise olayı bir basamak daha ileri götürüp hangout'u sanal bir masaüstüne dönüştürüyor. Başarılı bir Kickstarter projesi ile kullanıcılardan maddi destek alan Tabletop Forge'u şahsen merakla bekliyorum. Roll20 de şu anda open beta sürecinde olan, yine Kickstarter ile ihtiyacı olan parayı bulan ve ücretsiz olarak hem kendi web sitelerinde hem de G+ Hangout'ta eklenti halinde kullanılabilecek bir program. Bunlar dışında yeni yazılımların da yakında gün ışığına çıkacağı haberleri etrafta dolaşıyor.

Büyük firmalar cephesinde ise bu konuda gerçekten çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Paizo geçtiğimiz hafta Paizo Game Space'i duyurdu. Henüz elimizde çok az detay ve sadece birkaç ekran görüntüsü var. Kesin bildiğimiz tek şey, ürünün hem ücretli hem de ücretsiz versiyonlarının olacağı. Paizo'nun bu açıklamasından tam iki gün sonra, Wizards of the Coast yıllardır süren D&D Virtual Table projesini iptal ettiğini ilan etti. Herkesi şaşırtan bu zamanlama bir tesadüf mü yoksa WotC Paizo karşısında havlu mu attı, kimse emin değil.

RPG yeni çağa ayak uydurmalı mı, sanal ortam gerçeğinin yerini tutar mı gibi sorular ayrı bir tartışma konusu. Ancak aynı masa etrafında toplanmak kadar zevkli olmasa da, sanal ortamın hiç oyun oynamamaktan iyi olduğunu düşünüyor, gelişmeleri ve yeni yazılımları ilgiyle takip ediyorum. 

2 yorum:

  1. Roll20 diye bişey de var: http://roll20.net/

    YanıtlaSil
  2. Çok sağol Mert, Roll20'yi atlamışım. Yorum olarak kalırsa gözden kaçabilir düşüncesiyle yazının içeriğine ekledim şimdi.

    YanıtlaSil