05 Mart 2013

Yaratıklar & Canavarlar

Deneyimli oyuncularla yıllar süren bir campaign'in DM açısından zor tarafı, oyuncuların neredeyse tüm yaratıklara alışmış ve özelliklerini biliyor olmasıdır. Monstrous Manual'ı ezberlemiş oyuncular gördüm desem sanırım şaşırmazsınız. Bu sebeple, oyunları daha cazip hale getirmek için yeni yaratıklar kullanmak ve oyuncuları şaşırtmak gerekli. Peki yeni yaratıkları nereden bulacağız?

Piyasada kullandığınız sistem için mutlaka çeşitli yaratık kitapları vardır. Mesela bu aralar favorim hem Swords & Wizardry hem de Pathfinder için yazılmış olan Tome of Horrors Complete. Bu 30 dolarlık ve 670 sayfalık harika kitap, yüzlerce yaratık barındırıyor. Linkini verdiğim S&W versiyonunu alırsanız, buradaki yaratıkları diğer OSR kitapları ile de kullanabilirsiniz. Teratic Tome da review'ları çok iyi olan, OSRIC temelli ama tüm OSR oyunları ile birlikte kullanılabilecek güzel bir kaynak. 6.66 dolar karşılığında 110 sayfa dolusu yaratığı bu kitapta bulabilirsiniz.

Olaya biraz daha rastgelelik katmak isterseniz bir kitabımız daha var; The Creature Crafter. 3.75 dolar fiyatı olan 32 sayfalık bu küçük kitap, rastgele tablolar ve zar yardımı ile sistem bağımsız yaratıklar yaratmanıza imkan veriyor. Bu işlem gayet hızlı gerçekleştiğinden, oyun içinde bile çok kısa sürede gaipten yaratıklar çağırabilirsiniz.

Bir diğer seçenek, Monsters by eMail sistemi. Buraya aylık 2.5 dolar karşılığında üye oluyorsunuz ve size düzenli olarak ayda 4-6 arasında, yüksek çözünürlükte grafiği de bulunan yaratıklar e-posta ile gönderiliyor. Eğer şimdi üye olursanız ve üye sayısı toplamda 2000'i geçerse o zamandan itibaren üyeliğiniz ücretsiz hale gelecekmiş.

Son seçeneğimiz web siteleri ve blog'lar. Şahsen zevkle takip ettiğim Magical Monstrosity sitesi, tüm D&D edition'ları ile birlikte kullanabileceğiniz, üzerinde ciddi şekilde düşünülmüş ve güzel grafiklere sahip yaratıkları ücretsiz olarak beğeninize sunuyor.

Yukarıda bahsi geçen kitap ve siteleri sadece örnek olarak verdim. Konuyla ilgili kaynaklar, eğer araştırırsanız göreceksiniz ki çok fazla. Ucuzdan bedavaya seçenekler bol ama bence en zevklisi, oturup hayal ederek kendi yaratıklarınızı kendinizin hazırlaması. Oyuncularınız bunlarla da tatmin olmuyorsa, salın üzerlerine bir Tarrasque gitsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder