31 Mayıs 2012

Hangi Edition D&D?

D&D Next'in gelişiyle birlikte yine kural tartışmaları alevlendi. O basımın şu kuralı pek lezizken, bu basımın filanca kuralı pek müstesnaydı diye kafa patlatıyor insanlar. Herkes kendince en iyi basımın, en iyi kurallarını savunuyor. Bunun sebebi de "D&D Next'e her basımın en iyi taraflarını koyacağız, tüm fan'ları kazanacağız" diye -bence- boş bir hayalin ve aslında bolca paranın peşinde koşan Wizards of the Coast. Ben de bu vesileyle WotC'a olan nefretimi güzelce kusayım dedim.

Kural tartışmalarına falan hiç girmeden, benim için en iyi basımın hala AD&D 2nd Edition olduğunu her zamanki gibi savunuyorum. Bunun sebebi eskiye özlem veya RPG bağnazlığı falan değil. Mantığım gayet basit. Şimdi D&D tarihine kısaca bir göz atalım. TSR henüz büyük patronken aşağıdakiler basıldı:

1974 - 1977 D&D
1977 - 1989 AD&D
1989 - 2000 AD&D 2nd Ed.

Yani 26 yılda TSR sadece 3 basım çıkardı. Bunların içinde en çok kitap basılan da 11 yıl piyasada kalan, o zamanlar herkesin gayet keyifle oynadığı 2nd Ed. oldu. Sonra WotC maalesef TSR'ı satın aldı ve bakın neler oldu:

2000 - 2003 3rd Ed.
2003 - 2008 3.5 Ed.
2008 - 2012 4th Ed.
2012 D&D Next

WotC yaklaşık her 4 yılda bir, kural değişikliklerine giderek yeni bir basım çıkardı. (Ayrıca hastası olduğumuz Dark Sun, Birthright gibi setting'leri de elinin tersiyle bir kenara itti.) Şöyle düşünelim, diğer tüm setting, macera vs. kitapları bir kenara koyarsak, temel 3 kitap (Player's Handbook, Dungeon Master's Guide ve Monstrous Manual) yaklaşık 100 dolar tutuyor. WotC'un aslında tek istediği her 4 yılda bir en az 100 doları kendilerine vermemiz. En az diyorum çünkü elbette bu kitaplar yeterli olmayacak ve yıllar önce aldığımız setting'leri, maceraları, kaynak kitapları çöpe atıp, WotC'a koşup, aynı kitapların yeni kurallar ile uyumlu baskılarını tekrar tekrar alacağız. Elimde onlarca (belki 100'den fazla) AD&D 2nd Ed. kitabı var. Şimdi ben gayet güzel oyunumu oynarken, durduk yere neden bunları bir kenara koyup yeni basımları tekrar alayım? Yanlış anlamayın, 2nd Ed.'nın kuralları en baba kurallardır diye asla savunmuyorum ama -hiç ihtiyaç duymasam da- house rules ile sorun yaratan yerleri her zaman değiştirme şansı var.

WotC TSR'ı satın alacak parayı Magic the Gathering ile kazandı. MtG'in başarısının ardında yatan, oynayanların oyuna habire para vermesidir. MtG oynuyorsanız hiçbir zaman "yeterince kartım var, artık yeni booster almama gerek yok" diyemezsiniz. WotC maalesef aynı stratejinin D&D için de geçerli olacağını düşünüyor. Yani "eskileri geçersiz sayalım, yenisi çıksın, millet gelsin tekrar alsın, biz de bolca para kazanalım" diyen WotC kusura bakmasın ama ben zamanında D&D için harcayacağım parayı TSR'a verdim, kendilerine verecek param yok.

Son olarak şunu söylemek istiyorum, her ne kadar 2nd Ed. ile mutlu olsam da, illa değişik bir FRP oynamak istersem piyasada yüzlerce farklı oyun ve sistem var. Canım yenilik çekerse gider onları denerim, önüme ısıtıp ısıtıp konan aynı yemeği değil.

1 yorum:

  1. Geç gelen yorum: Ne güzel demiş yazar.

    WotC konusunda çok hak veriyorum. Ayrıca bu işten zevk alabilmek için mühim olanın role-playing, kuralların işin yalnızca baharatı olduğunu anlaması ve DM inisiyatifini kabul etmesi lazım önce oyuncunun. Yoksa oyunun %50'sinin kural tartışmasıyla geçtiğini defalarca gördük ve görüyoruz zaten.

    YanıtlaSil