05 Haziran 2012

Trail of Cthulhu

Call of Cthulhu ile harika bir RPG yaratan Chaosium'dan lisans alan sayısız firma, yıllardır bu oyun için ek kitaplar ve maceralar üretiyor. Pelgrane Press işi bir adım daha ileri götürüp, Chaosium'dan aldığı izinle yepyeni bir oyun ortaya çıkarmış: Trail of Cthulhu. Araştırmaya dayalı oyunlar için hazırlanan GUMSHOE sistemini kullanan oyunun ana kitabı 248 sayfa ve tasarım açısından "bir Call of Cthulhu kitabı nasıl olmalı?" sorusuna verilebilecek sanırım en güzel cevap. Kitaptaki resimlerin hepsi istisnasız çok güzel ve her biri Keeper'a bir senaryo için ilham veriyor. Şimdiye kadar dört baskısı yapılan ve beş dile çevrilen oyun 1930'larda geçiyor ve hızlı bir incelemeyle gördüğüm kadarıyla orjinalinden aşağıdaki detaylarda ayrılıyor:
  • Oyunu isterseniz CoC gibi ciddi ve acımasız, yani Purist tarzda oynatabileceğiniz gibi, isterseniz Pulp bir oyun (mesela Adventure!) havasında da oynatabilirsiniz. Oyun iki tarz için ufak ikonlar kullanıyor ve bazı kuralların yanındaki ikondan o kuralın hangi tarz için uygun olduğunu anlayabiliyorsunuz.
  • Oyun Sanity'i iki farklı şekilde ele almış. Biri bildiğimiz Sanity, diğeri ise Stability. Stability bir macera boyunca düşüyor ancak Sanity'nin aksine genellikle tekrar normale dönüyor. 
  • Kitabı yazanlar bu işe girişmelerinin sebebini şöyle açıklıyor; CoC oyununda bir ipucunu, kötü atılan bir zar yüzünden bulamayabilirsiniz. Bu durumda oyun sekteye uğrayacağı gibi, Keeper tekrar size bu ipucunu başka bir şekilde buldurmaya uğraşacaktır. Trail of Cthulhu'da ipuçlarını bulmak düşünmeniz gereken en soy şey çünkü karakteriniz doğru ability'e sahipse ve o anda doğru yerdeyse, ipucunu bulmak için sadece o ability'i kullandığınızı söylemeniz yeterli. Herhangi bir zar atmaya gerek yok.
  • İpucu bulmayı neredeyse otomatiğe bağlayan sistem, konu combat vb. olunca şöyle işliyor; belli skill'ler için bir sayı havuzunuz var. Bir check atacağınız zaman bu havuzdan istediğiniz kadar puanı alıp, atacağınız bir d6'ya ekliyorsunuz. Sonuç Keeper'ın belirleyeceği sayıyı geçerse başarılı oluyorsunuz. Puan havuzu belli zamanlarda dolduğu için, harcama konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu arada sistemin d6 haricinde bir zar kullanmadığını da ekleyeyim.
Hardcover kitap Cthulhu Mythos'una yaratık ve tanrılarla dolu, doyurucu bir 80 sayfa ayırmış. Oyunu oynamak istemeseniz bile CoC hayranıysanız, kitabın üçte birini kapsayan bu en uzun bölümü okumak sizin için keyifli olacaktır. 30'lu yıllarla ilgili yeterince bilgi veren ana kitap, aynı zamanda diğer yıllarda oynamak için de kullanılabilir. Oyun için başka bir kitaba ihtiyaç duymasanız da Pelgrane Press'in diğer seneleri de kapsayan setting ve macera kitaplarını çıkarmaya devam ettiğini hatırlatayım.

Call of Cthulhu oyununuza yeni bir soluk getirmek isterseniz, Trail of Cthulhu'yu deneyebilirsiniz. Eğer oyun deneyiminizi daha da eşsiz yapmak isterseniz, oyun için özel olarak hazırlanmış soundtrack'i de alabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder