24 Haziran 2012

İstanbul'daki RPG Dükkanları

Son sözü en başta söyleyeyim, İstanbul'da RPG dükkanı yok. Detay isterseniz buyrun okumaya devam edin:

Bir haftadır iş için İstanbul'daydım, haliyle buraya yazı yazmaya fırsat bulamadım. Bir yandan iki yaka arasında koştururken, çok kısıtlı olan boş vaktimde de RPG Delisi olarak frpnet'teki FRP Kafeleri yazısını kendime rehber edinip birkaç yeri gezeyim, kitap arayayım dedim.

İlk durağım -rehberde olmayan tek adres- Galatasaray'daki GON oldu. Burası aynı zamanda alışveriş yapabildiğim tek yerdi. Dükkan çizgi roman dolu ancak ellerinde çok az ve çok eski birkaç RPG kitabı kalmış. Bunları da çok ucuza satıyorlar. AD&D 2nd Ed. için Fighter's, Priest's ve Thief's Handbook'ları tanesi 7.5 TL'ye aldım. Birkaç tane daha 2nd Ed. kitabı vardı ama onları almadım, ilgilenirseniz hala dükkandalar yani. Özellikle Alternity seviyorsanız, ellerinde iki tane Stardrive Setting'i ve bir adet Player's Handbook var. Bunları da tanesi 18 TL'ye satıyorlar, bu fiyata kaçmaz haberiniz olsun.

Bundan yaklaşık 10 sene önce Yiğit'le sırf Gerekli Şeyler'den AD&D kitapları almak için günübirlik İstanbul'a gitmiştik. O zamanlar dükkan Nişantaşı'ndaydı ve TSR kitaplarıyla doluydu. Dükkandan çıktığımızda aldığımız kitapları taşımakta zorlanmıştık. Frpnet'ten dükkanın yeni adresini öğrenip, Kadıköy'e bir heves koşturdum ancak daha dükkana girer girmez eski Gerekli Şeyler'in yerinde yeller estiğini gördüm. Yine her tarafta çizgi roman, bolca  figür ve birkaç çizgi roman temalı tshirt vardı. RPG kitaplarını sorduğumda minik bir rafı gösterdiler ancak az sayıdaki kitap arasında maalesef işe yarar birşeyler yoktu. Sadece satılmayıp ellerinde kalmış birkaç 3rd ve/veya 4th Ed. D&D kitabı. Tek ilginç kitap bir Conan RPG kaynak kitabıydı. Zar da bulunmadığından dükkandan hafif bir buruklukla eli boş ayrıldım.

Son durağım Beşiktaş'daki Pegasus oldu. Burası Wizards of the Coast'un Türkiye dağıtıcısı olduğu için en azından pek ilgilenmesem bile yeni D&D ürünlerini göreceğim diye heyecanlıydım. Maalesef bu dükkanın da yarısı Magic the Gathering, diğer yarısı da tonla Warhammer doluydu. (Genco'yu bu oyunu bu kadar yaygınlaştırdığı  için cidden tebrik etmek lazım.) RPG Kitaplarını sorduğumda ufacık bir kitaplığı gösterdiler, burada da -sanıyorum 4th Ed.- bir Forgotten Realms setting'i ve birkaç Player's Handbook haricinde pek birşey yoktu. Buradaki tek ilginç kitap da Wheel of Time RPG ana kitabıydı. Zar sorduğumda da setini 25 TL'ye sattıkları sadece 3 set zar gösterdiler, hepsi bu.

Frpnet'teki yazıda adı geçen Kadıköy Zuhal Sokak ve Sakızgülü Sokak'daki 3 mekanı aramama rağmen maalesef bulamadım. Umarım kapanmamışlardır.

Bu ufacık geziden, daha önce zaten farkında olduğum ancak kendime itiraf etmekten çekindiğim bir sonuç ortaya çıktı. Ülkemizde RPG satan yer kalmamış, bu iş Türkiye'de tamamen bitmiş. Yukarıdaki hiçbir dükkanı yerme veya suçlama amacım olmadığının da altını çizeyim. Sonuçta insanlar bu işi para kazanmak için yapıyorlar ve para Magic'de, figürde veya çizgi romandaysa, sırf bunları satmaları gayet doğal.

Eve döndüğümde RPG kitaplarıma sevgiyle baktım ve onları aldığım ve hiçbiri artık hayatta olmayan yerleri -başta Abyss olmak üzere- hüsranla andım.

4 yorum:

  1. Yakın zamanda İstanbul'a gitmeyi düşünüyorum da bu 2nd Edition ve Conan gibi güzel dediğin kitapları kaça toplarım dersin? En azından GON'daki kalan kitapları? 2nd Edition'dan elimde sadece Encyclopedia Magica Volume Three ve Al-Qadim Reunion var, çok üzülüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Hocam Conan ana kitap değil, onu tekrar belirteyim. Açıkcası almayı düşünmediğim için fiyatını da sormadım. GON'da hatırladığım kadarıyla bir Van Richten's Guide (Ravenloft) cildi ve 1-2 Priest/Mage spell cildi vardı. Yolunuz düşerse bir bakın ama görünen o ki artık TR'de sadece iki seçenek var, ya pdf satın almak veya amazon/ebay. İkinci seçeneğin pek de ucuz olmadığını söyleyebilirim.

    YanıtlaSil
  3. PDF'lerin ne kadar kullanışlı ve bir o kadar sıkıntılı olduğunu bilirsin. Bilgisayardan okumak çok yorucu ve hiç bir zaman ciltli kitabın yerini tutmuyor. Ama herhalde bir yerlerden bulana kadar pdf çıktısı kitaplarla idare edeceğim. GON'daki sözünü ettiğin kitapları bulabilirsem alacağım. Çok sağol.

    YanıtlaSil
  4. Pdf baskı işini Zeki Kırtasiye iyi yapıyor, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil