13 Haziran 2012

Para Harcamadan RPG Oynamanın Yolları

Arkadaşlarınızla RPG'ye başlamaya veya en azından denemeye karar verdiniz ve bu iş için bir miktar para da ayırdınız. Şimdi o parayı harcamanın başka yollarını düşünmeye başlayabilirsiniz çünkü bu hobi için sağa sola bolca para saçmak zorunda değilsiniz. Gayet iyi yazılmış, okuması ve oynaması zevkli oyunları İnternet'ten ücretsiz indirme imkanınız var. Aslını isterseniz şu aralar okuduğum ve uzunca bir süre oynatmayı planladığım tüm RPG kitapları ücretsiz.

Burada korsandan bahsetmediğimin de altını çizmek istiyorum, okuyacaklarınızın tümü yasal. Evet, çoğu yayını korsan bulmanız mümkün, ancak özellikle küçük oyun firmaları vereceğiniz birkaç dolarla ayakta kalmaya çalışıyor. Yani bir oyunu sevdiyseniz, sadece ücretsiz halini indirmekle yetinmeyin, zaten çok ucuz olan ücretli pdf'leri de satın alın ki firmalar az da olsa para kazansın ve yeni kitaplar çıkarmaya devam edebilsinler.

Konumuza dönersek; para harcamadan RPG'ye başlamanın ilk şartı, okuduğunu anlayacak kadar İngilizce bilmek. Maalesef bu hobiyle ilgili neredeyse hiç Türkçe kaynak bulunmuyor. O yüzden bu yazının sonunda linklerini vereceğim kitapların hepsi İngilizce. Bu kitapları laptop ekranında veya bir tablet'te okumak ya da gerekli gördüğünüz sayfaları tek tek bastırmak seçenekler arasında. Ancak ben biraz daha kaliteli ve uzun ömürlü olması açısından satın aldığım pdf'leri, Zeki Kırtasiye'de kitap halinde bastırıyorum. Bu işi ucuza ve gerçekten çok iyi yapıyorlar. Karakter kağıtlarını da kendi yazıcımda bastırıyorum ama yazıcınız yoksa iki seçeneğiniz var, ya bir baskı merkezinde bunları bastırmak veya boş bir A4'e elle yazıp çizmek.
Dungeon Crawl Haritamız (Tomb of Horrors'dan bir sahne)

Eğer dungeon crawl yapıyorsanız ve zindan haritaları oyununuzun ayrılmaz bir parçası ise, boş kağıtlara çizim yapmanın bir alternatifini burada yeri gelmişken paylaşmak istiyorum; Photoshop'un başına oturup yaklaşık 70x90 boyutunda ve 2x2 cm grid'li, yukarıda fotoğrafı olan haritayı yaptım ve bunu bastırıp, üzerine yine Zeki Kırtasiye'de şeffaf dcfix benzeri bir kaplama yaptırdım. Artık bu haritanın üzerine her oyunda boardmarker ile rahatça yazıp yazıp silebiliyoruz. Harita için kalıcı ve nispeten ucuz bir çözüm isterseniz bu yolu tavsiye ederim, Chessex'in mat'lerinin yerli versiyonu gibi oldu. Baskıyı bu kadar büyük yaptırmak zorunda da değilsiniz, işinizi görecek küçük bir boyutunu yaptırmak çok daha ucuza gelecek ve yanınızda taşıması kolay olacaktır.
RPG için olmazsa olmaz zorunluluk ise zar. Bazı oyunlar sadece 6 yüzlü, bildiğimiz tavla zarı ile oynanabiliyorsa da bazıları 4, 8, 10, 12 ve 20 yüzlü zarlara ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde bu tür zarları bulmak biraz zor ve bulsanız bile biraz pahalı bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Eğer yaşadığınız şehirde bir RPG Cafe varsa en azından zar bulma konusunda şanslısınız. Amazon ve ebay'den zar siparişi vermek de her zaman için bir seçenek (bu arada alırsanız mutlaka Chessex alın, başka zara para vermeyin) ama iOS ve Android cihazlarda ve PC'lerde çalışan ücretsiz zar yazılımları var, yani bu şekilde zar işini de bedavaya getirebilirsiniz.

Son olarak gelelim kitap linklerine, burada bahsi geçen kitaplar tüm ücretsiz oyunları elbette kapsamıyor. Aslında böyle bir liste var ve 500'den fazla oyunu içeriyor. Eğer değişik oyunlar denemek isterseniz o sayfayı inceleyebilirsiniz. Sizlere özellikle iki oyunu (Labyrinth Lord ve Mutant Future) tavsiye ediyorum, neyle başlayacağınızı bilmiyorsanız en başta bunları deneyin derim.
Labyrinth Lord - Zeki Kırtasiye baskısı.

Dungeons and Dragons tarzı bir fantasy RPG oynamak istiyorsanız ilk tercihiniz dediğim gibi Labyrinth Lord olmalı. LL'un Advanced Edition Companion'ı da yine ücretsiz. Bu kitaplarda resimler yok ama isterseniz resimli hallerini de gayet ucuza satın alabilirsiniz. Elimizdeki bir diğer seçenek de Swords & Wizardry. Sadece 6 yüzlü zar kullanan bir oyun isterseniz de D6 Fantasy ve eklenti kitabı D6 Fantasy Locations'ı deneyebilirsiniz.

Fallout tarzı, post-apocalyptic bir dünyada geçen bir macera arıyorsanız Mutant Future'ı şiddetle tavsiye ediyorum. Bu ücretsiz kitap yine resimsiz ve oyunu beğenirseniz resimli halini alma şansınız her zaman mevcut.

Bilimkurgu oynamak isterseniz D6 Space ve yancısı D6 Space Ships tercihler arasında. Ücretsiz değil ama Starships & Spacemen de ucuz bir seçenek. Bu oyunun yakında second edition'ı gelebilir, almayı düşünürseniz bu konu aklınızda olsun. Hatta bu edition bir ihtimal resimsiz halini bedava indirme seçeneği de sunabilir.

Eğer günümüzde geçen bir macera yaşamak istiyorsanız D6 Adventure ve ek kitabı D6 Adventure Locations sizi memnun edebilir.

Aklıma gelen ücretsiz kitaplar şimdilik bu kadar. Eğer ilerde araştırmaya vaktim olur ve okumaya değecek oyunlar bulursam bu blog'a mutlaka haklarında birkaç satır yazarım. Olur da birşeyler sormak isterseniz, sorunuzu buraya yorum olarak yazın, mutlaka cevap alırsınız. "Bu oyunları en doğru ve güzel şekilde nasıl oynayacağız?" sorusuna cevap olarak da yine ücretsiz olan Quick Primer for Old School Gaming kitapçığını mutlaka indirip okuyun, oyuncularınıza da okutun. Hatta çerçeveletip duvarınıza asın!

Attığınız 20, vurduğunuz critical olsun. Fight On!

3 yorum:

  1. Ben de ufak bir tüyo vereyim, eğer Zeki Kırtasiye Kolej civarındaki kırtasiye ise Ankara'da kitap bastırmak için daha ekonomik çözümler mevcut. Kurtuluş'ta Ankara Siyasal'ın yanındaki sokakta 72 Basımevi (http://www.dijitalbasimevi.com/) var. Kalın ve renkli kapak, içi tamamen siyah beyaz bastırırsanız Zeki Kırtasiyeden daha ucuza geliyor ve çok daha kaliteli oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam çok teşekkürler. Bugün bir pdf baskısı için teklif istedim, Zeki Kırtasiye'nin yarı fiyatını verdiler. Eğer kalite de iyiyse bundan sonraki tüm baskılarımı orada yaptırırım.

      Sil